JASTUCI I JORGANI OD PERJA I PAPERJA: VRSTE ISPUNA, RAZLIKE U KVALITETU I ZAŠTO SU DOBRI ZA NAS?

KOJE SU PREDNOSTI KORIŠĆENJA PERJA I PAPERJA U JASTUCIMA I JORGANIMA

Perje i paperje je prirodni izolator ptica koji je istovremeno lak i ima neprikosnovena termička svojstva.

Perje i paperje odlikuju sledeća svojstva:

  • Izdržljivost i dugotajnost
  • Mekoća i prozračnost
  • Odlična termoizolaciona i ventilirajuća svojstva
  • Higijenska održivost i negostoljubivost vlazi i grinjama
  • Biorazgradivost
  • Naglašena lakoća

ČIME SE POKRIVAJU LETAČI | Uzimajući u obzir da se temperatura vazduha svakim kilometrom u visinu smanjuje za oko 10°C, a da ptice tokom svog leta dostižu visine i po par hiljada metara, jasno je da ih je priroda obukla u jedinstveni materijal – istovremeno lak i sa odličnim termoizolacionim karakteristikama koji im omogućava da se prilagode razlici u temperaturi na tlu i u visinama. Stoga ne čudi što perje i paperje predstavlja neprevaziđeno punilo i sinonim za kvalitetne jorgane i jastuke.

RAZLIKA IZMEĐU PERJA I PAPERJA

Perje je spoljašnji pokrivač ptice – ono joj omogućava da leti. Ispuna od 100% perja obično se koristi za ispunu dekorativnih jastuka. Jastucima daju raskošan izgled, ali ovakva ispuna je previše čvrsta za spavanje. Oštra pera znaju da izazovu nelagodan osećaj bockanja, te se za spavanje preporučuju jastuci ispunjeni mešavinom (kombinacijom) perja i paperja – perje pruža veću čvrstinu a paperje daje mekoću i savitljivost ili ispunom od 100% paperja.

Paperje se nalazi ispod zaštitnog perjanog pokrivača ptice. Obično dolazi sa meke, donje strane stomaka ili grudi ptice i obezbeđuje izolaciju kako bi je održale toplom. Paperje je lagano, meko i ne sadrži „stabljiku“. Složene strukture, „pahuljice“ veličine cveta maslačka zadržavaju vazduh blizu kože održavajući temperaturu. Iz tog razloga, čisto paperje smatra se jednim od najboljih ispuna za vaše jorgane i jastuke. Laka i prozračna vlakna paperja čine jastuk savitljivim i mekim što pruža izuzetnu prilagodljivost. Paperje je savršeno pogodno za udoban san jer pruža optimalnu termoregulaciju, prilagođavajući se temperaturi tela.

PAPERJEPERJE
● Dobar izolator/zadržava toplotu
● Nežne strukture
● Otporan na toplotu
● Prilagodljivo (vraća se u prvobitan položaj)
● Koristi se za najfiniju ispunu jastuka i  jorgana
● Služi ptici prilikom letenja
● Koštunjave, čvrste strukture
● Dodaje čvrstinu
● Ne daje otpor
● Koristi se za ispunu ukrasnih jastuka ili za izradu nakita

 

RAZLIKA IZMEĐU PERJA I PAPERJA DOMAĆIH I DIVLJIH PTICA

Mi u Šlarafiji za ispunu jastuka i jorgana koristimo najkvalitetnije perje i paperje domaće banatske guske, ali i perje i paperje divljih ptica sa severa, koje je za naše tržište posebno odabrano i rezervisano za Šlarafijine spavače.

  • Sa našeg podneblja, koristimo isključivo guščije perje i paperje, jer je domaće pačje perje značajno masnije i ima specifičan miris, te se iz tog razloga ne koristi za ispunu postelje od peradi.

Što se tiče divljih ptica sa severa, podjednako se koristi perje i paperje gusaka i patka. Zbog uslova u kojima žive, perad ovih ptica izuzetno je kvalitetna, a pored veličine samog pera (guska je veća) razlika je u boji, gustini i volumenu. Takođe, usled specifičnog, ekološki orijentisanog i pre svega humanog procesa prikupljanja materijala za ispune, ali i stroge zakonske regulative oko lova ovih vrsta, perad divljih ptica smatra se izuzetno retkom ispunom koja se koristi samo za jastuke i jorgane najvišeg kvaliteta.

  • Šlarafija je jedini brend u Srbiji i regionu za koji svetski renomirani nemački brend Schäfer, specijalizovan za prikupljanje i preradu retkog perja i paperja proizvodi ekskluzivnu liniju EXCEPTIONAL FEATHER&DOWN Collection by Schlarafia, koja sadrži ove retke ispune izuzetnog kvaliteta.

PERJE I PAPERJE DOMAĆE GUSKE | Perje i paperje banatske guske smatra se jednim od kvalitetnijih na našem podneblju. Koristi se za ispunu jastuka i jorgana kao kombinovana ispuna ili ispuna od 100% paperja. Kod nas u Šlarafiji možete pronaći jastuke i jorgane ispunjene najkvalitetnijim perjem i paperjem. Postelja sa ispunom od 100% paperja pruža osećaj punoće i idealna je za utopljavanje tokom zimskih dana.

PERJE I PAPERJE DIVLJIH PTICA | Zašto je ispuna od peradi divljih ptica tako posebna? | Perje i paperje divljih ptica nije lako dostupno. Ono se prikuplja ručno u tačno određenim vremenskim intervalima, a prikuplja se samo ono koje ostane u gnezdima ptica. Kvalitet se ogleda u građi samog paperjastog materijala, perje i paperje divljih ptica je punije (pufnastije). U postelji ono zauzima veću zapreminu što jorgane čini laganijim i mekšim, pruža izuzetnu prilagodljivost telu spavača i omogućava veću prirodnu prozračnost. Ove pokrivke možete koristiti tokom većeg dela godine, a dodatna prednost naše EFD linije krije se i u lakoći  održavanja. Jorgane i jastuke iz ove Šlarafijine kolekcije možete prati mašinski na temperaturi do 60°C uz obavezno mašinsko sušenje.

A ZAŠTO PRIRODNA ISPUNA U POSTELJI?

Ispuna od prirodnih materijala je izdržljiva i biorazgradiva, mekana, topla i prozračna. Ispune od perja i paperja su najpopularnija prirodna punjenja za jorgane i jastuke, imaju bolju toplotnu izolaciju i pružaju najoptimalniji nivo utopljavanja. 

MENADŽMENT VLAGE | Naše telo ispušta veliku količinu tečnosti tokom sna i ako postelja nema adekvatna aeraciona svojstva, doći će do zadržavanja vlage unutar nje, a to stvara idealne uslove za razmnožavanje gljivica, bakterija i grinja.

Prozračni jastuci i jorgani, kao što su oni od kvalitetnog perja i paperja preduslov su za higijensku održivost postelje. Oni smanjuju rizik od nastanka i razvoja alergija na grinje.

KAKO ONO „RADI“ | Kada je u pitanju održavanje topline i udobnosti, ništa se ne može porediti sa proizvodima punjenim paperjem. Paperje se formira u malim grupama unakrsnog oblika, koje ne samo da pomaže u zadržavanju toplote , već takođe pruža prirodnu sposobnost disanja postelje ispunjene paperjem. Paperje odvodi vlagu od vašeg tela gde ona isparava u okolinu.

DUGOTRAJNOST | Jastuci i jorgani od najkvalitetnijeg paperja su otporniji na habanje. To znači da će oni trajati duže, što ih čini vrednom investicijom. Bolji kvalitet paperja osigurava veći volumen i manju težinu. Način na koji je jorgan napravljen je takođe važan da bi se osiguralo da punjenje ostane ravnomerno raspoređeno dok spavate kako bi nivo utopljavanja bio ravnomeran i optimalan.

I za kraj – čitajte, pitajte i pažljivo kupujte!

Tekst
Slađana Nikolić
Savetnik za izbor opreme za spavanje