KAKO DA VAM DUŠEK TRAJE DUŽE

Kada već ulažete u dobar dušek, potrudite se da učinite sve ono što je do Vas kako biste uživali na njemu dugi niz godina. Imajte na umu da, osim kvaliteta samog dušeka, od načina na koji se održava zavisi i njegov životni vek.

Ovo su osnovni saveti za očuvanje kvaliteta dušeka:

1. Uverite se da je vaš dušek pravilno postavljen – Iako kupovina dobrog dušeka ne podrazumeva i obaveznu kupovinu novog kreveta, neophodno je da se uverite da vaš dušek ima pravu vrstu podrške. Ovo pomaže u očuvanju integriteta materijala i sprečavanju ranog habanja. Kreveti koji koriste okvir treba da budu dizajnirani da izdrže težinu spavača i dušeka, a bračni i veliki kreveti treba da imaju središnje potporne šipke. Takođe, ako ste vlasnik Šlarafija dušeka sa ručno rađenim jezgrom, imajte u vidu da se takav dušek postavlja na ravnu, a ne letvičastu podlogu.

Pametna je ideja da proveravate oslonac vašeg kreveta svake godine da biste bili sigurni da nema slomljenih letvica ili opruga koje bi mogle uticati na vaš dušek.

2. Koristite zaštitnu navlaku za dušek od početka – Dobra, kvalitetna zaštitna navlaka za dušek u prvom redu je vodootporna zaštita od prosipanja i nezgoda, a takođe smanjuje količinu prašine i prljavštine koja ulazi u vaš krevet. Ona pomaže u očuvanju dušeka od oštećenja, zadržava masnoću kože i znoj sa kreveta i smanjuje nakupljanje alergena poput buđi i grinja. Navlaka takođe čini čišćenje lakim kada se nezgode dogode, a mnogi noviji tipovi pružaju jednaku prijatnost kao i sama posteljina.

Šlarafija je jako ponosna na kreiranje Hygiair higijenske zaštitne navlake za dušek koja objedinjuje dva izvanredna svojstva: nepromočivost i vazduhopropusnost. Ona sprečava prelazak telesnih i spoljašnjih tečnosti u niže slojeve dušeka, a istovremeno obezbeđuje nesmetano strujanje vazduha čime osigurava visoku provetrenost podloge za spavanje. Hygiair omogućava higijensku održivost i zdravu mikroklimu postelje i doprinosi njenoj dugotrajnosti i upotrebljivosti. Prijatna je na dodir i obezbeđuje vrhunski menadžment vlage, a može se održavati mašinskim pranjem na visokim temperaturama.

3. Redovno perite posteljinu – Kada spavate, izbacujete znoj, masnoću i ćelije kože; takođe, uvek ćete na posteljini naći i poneku opalu dlaku. Jedenje u krevetu obavezno podrazumeva i ostavljanje mrvica, a maženje sa kućnim ljubimcima u krevetu, osim svojih čari, ostavlja i svojevrsne neugodnosti. Sve ovo može ući u slojeve dušeka, razmnožavajući bakterije i podsticati grinje. Ne zaboravite da je krevet ambijent u kom najviše vremena provodite.

U idealnom slučaju, posteljina i ćebad bi trebalo da se peru svake nedelje do svake dve nedelje prema većini stručnjaka za čišćenje. Čak i kada koristite zaštitnu navlaku za dušek, i dalje je važno održavati posteljinu čistom. Protektivnu navlaku takođe treba povremeno prati prema uputstvima proizvođača.

4. Odvojite kućne ljubimce u posebne krevete namenjene njima – Kada već govorimo o tome šta se sve može naći u vašoj postelji, bolje je da kućnim ljubimcima nabavite posebne krevete/prostirke nego da ih pustite da se maze na vašem dušeku. Čak i dobro negovani kućni ljubimci šetaju napolju, opadaju im dlake i ćelije sa kože baš kao ljudima, a sve to završi u vašem krevetu. Kućni ljubimci takođe mogu imati povremene „nezgode“, što može samo da uništi inače dobar dušek.

5. Rotirajte dušek – U većini uputstva za održavanje dušeka stoji kao obavezna preporuka i redovno rotiranje. Šlarafijine dušeke sa ručno rađenim opružnim jezgrom nije potrebno okretati, već su predviđeni za spavanje isključivo na strani na kojoj se nalazi komforni sloj dušeka, a dozvoljene su rotacije po uzdužnoj osi (uzglavlje/uznožje). Modeli Extra Diplomat i Diplomat Vintage poseduju komforne slojeve sa obe strane i predviđeno je da se na svakih 6 meseci okrenu po vertikalnoj i/ili horizontalnoj osi radi ravnomernog sleganja „sendvič“ materijala.

6. Vodite računa kada pomerate svoj dušek (tokom selidbe) – U slučaju selidbe, zaštitite svoj dušek od oštećenja tako što ćete ga obložiti plastikom i izbegavati savijanje ili preklapanje. Uopšteno govoreći, kada pomerate dušek, najbolje je da ga postavite uspravno, kako se ne bi gužvao ili savijao tokom transporta.

7. Povremeno sklonite svu posteljinu sa dušeka i ostavite da sunčevi zraci padaju na površinu dušeka. – Jutarnja sunčeva svetlost kroz prozor – Svakih mesec ili dva, kada je napolju sunčan i suv dan, sklonite posteljinu i pustite sunčevu svetlost da prozrači dušek nekoliko sati. Ovo pomaže u sprečavanju viška vlage, a takođe može pomoći i u održavanju populacije grinja pod kontrolom, prema studiji Kingston Univerziteta.

8. Pratite uputstva za čišćenje – Svaki tip dušeka treba redovno čistiti da bi okruženje za spavanje bilo čisto i da bi spavanje na vašem dušeku bilo zdravo. Većinu kreveta treba usisati pomoću nastavka za crevo kako bi se uklonila površinska prašina. U zavisnosti od nivoa prašine, alergija ili ličnih preferencija, usisavanje bi trebalo da se obavlja svakih 1 do 3 meseca, a mrlje treba tretirati po potrebi. Ne zaboravite da je najveći neprijatelj pena koje se nalaze u komfornim slojevima tečnost. Zbog toga su Šlarafijine skidajuće, vodonepropusne a vazduhopropusne navlake za dušek apsolutno nezamenljivi deo zaštite.

Da sumiramo na kraju!

Iako se različite vrste i marke dušeka mogu donekle razlikovati u nezi i održavanju, osnove su iste. U suštini, održavajte krevet čistim, zaštitite ga od nezgoda i oštećenja, osigurajte da je poduprt i rotirajte za ravnomerno nošenje. Životni vek dušeka zavisi od mnogih faktora, ali praćenje ovih najboljih praksi može da vam pomogne da uživate u godinama zdravog sna i da vaša investicija traje što je duže moguće.

Ne zaboravite: Šlarafija na nepromenjivost svojstava svog ručno rađenog jezgra daje garanciju od 15 godina!

Piše: Sena Mihailović, Institut za srpsku kulturu Priština – Leposavić, stručni saradnik