KAKO ODABRATI DUŠEK ZA PRVI SAMOSTALNI KREVET ZA DETE?

Jedno od najčešćih pitanja sa koje nam upućuju mladi roditelji jeste kako birati podlogu kada dete preraste krevetac. To je ujedno i važan trenutak u odrastanju i osamostaljivanju deteta kojim se podstiče njegova ličnost i ukazuje da više nije beba i da kao veliki dečak ili devojčica sada ima pravo na svoju sobu ili krevet. Ovaj je proces u isto vreme i vrlo emotivan i za dete i roditelja jer je praćen izvesnim manjkom bezbrižnosti koju su zajedničke noći nosile. Ipak, ovaj poduhvat je, smatraju psiholozi, jedan od glavnih pomoćnika u daljem prihvatanju svih novih adaptacija na nove uslove (vrtić, spavanje kod bake i deke, dolazak nove bebe u porodicu, putovanja sa vaspitačima i sportskim klubovima itd). Uzrasna dob kada se roditelji odluče na ovaj korak kod deteta varira, ali najčešće se, ukoliko postoje uslovi u stambenom prostoru, u potpunosti sprovede nakon navršene treće godine kada dete i fizički preraste krevetac.

Tada se uzbuđeno osmišljava dizajn sobe ili se selidba vrši u već postojeću sobu starijeg brata ili sestre što celom događaju daje posebnu čar. Biraju se boje zidova, tapete, ručke na ormaru, stolice, fotelje, kutije za igračke, rasveta… ali nemali broj mama i tata i dalje vodi brigu da ambijent u kome dete spava bude čist i zdrav – pogledajte intervju sa dr Gordanom Petrović. Izbor dušeka na kom će „veliko“ malo dete spavati zavisi od nekoliko, najpre praktičnih i organizacionih faktora, a manje ima veze sa time da se menjaju potrebe u potpori kičmenom stubu. Ipak higijenske mere su i dalje, naročito u periodu usvajanja toaletne kulture, od presudnog značaja, a samim tim i dobra ventilaciona svojstva dušeka.

U ovom tekstu Šlarafija je za Vas izdvojila nekoliko ključnih stvari koje bi trebalo uzeti u razmatranje prilikom izbora dušeka za detetov prvi samostalan krevet.

Da li je krevet u kom će dete spavati dugotrajno rešenje ili će u tinejdžerskom periodu biti zamenjen novim?
Ovo je, mogli bismo reći polazna tačka iz koje razmatramo sve dalje opcije jer u odrastanju deteta postoje fizijatrijske i psihološke prekretnice u periodu pred ulaska u pubertet. U mlađem uzrastu, do pete godine života detetu se čak može i olakšati samostalno noćenje u sobi izradom zanimljivih kreveta u obliku automobila, dvoraca za princeze, spratnim krevetima sa toboganom ili zamkom ispod. Takvi krevetići su obično vanstandardnih dimenzija, neretko dignuti na visinu pa se dete u svoje „skrovište“ penje merdevinama ili su pak u pitanju najslađe improvitacije krevet-fioka kako bi se braća i sestre zajedno smestili na počinak. U tom dobu, mala deca još uvek često imaju povišenu temperaturu, znoje se, imaju obilan sekret iz nosa, neretko povraćaju ili mokre u krevet i sve to iziskuje učestale promene posteljine, pranje skidajućih navlaka i okretanje dušeka. Ukoliko je krevet na sprat ili je ležaj na određenoj visini, roditelju će biti lakše da manipuliše madracem ukoliko je on lakši i manje visine. U takvim slučajevima predlažemo da se odlučite za dušek bez žičanog jezgra bilo iz ponude baby dušeka ili dušecima bez žičanog jezgra. Važno je da znate da svaki dušek možemo uraditi u bilo kojoj dimenziji i obliku, a u slučaju da se krevet izrađuje po želji i zamisli potrebno je konsultovati naše prodavce oko visine Šlarafijinih madraca.

Ukoliko će novi krevet biti dugotrajno rešenje onda treba razmišljati o dušeku kao za odrasle spavače i u tom slučaju neprikosnoveni su dušeci sa ručno rađenim jezgrom. Takvi madraci će u osetljivom periodu puberteta, kada nastupi nagli rast biti adekvatna podrška ne samo kičmenom stubu već i paravertebralne muskulature koja treba da se adekvatno relaksira tokom sna. Takođe, takve podloge trpeće i veće opterećenje kada dete dobije na težini, a obzirom na čvrstu strukturu svih slojeva kao i izraženih bočnih ojačanja ne postoji rizik od deformisanja bočnih stranica usled dugotrajnog sedenja na ivici kreveta. Ovo naglašavamo jer tinejdžerima često krevet služi kao i mesto za okupljanje, gledanje filmova, igrica pa se na takvom krevetu podjednako sedi koliko i leži. Zato je važno da na takav dušek prilikom kupovine čak i malom detetu planira dugorajna podrška rastu i razvoju.

Da li je dete atopične konstitucije i da li ima alergiju na grinje?
Ne zaboravimo da deca najveći deo dana provode u krevetu i da je sa higijenske strane to mikroambijent kome su najduže izložena. U tom slučaju od presudnog značaja je dobra aeracija podloge na kojoj dete spava jer će to omogućiti da se u dušeku ne zadržava vlaga koje predstavlja preduslov za razmnožavanje grinja, glivica i bakterija – pogledajte intervju sa dr Gordanom Petrović. Svi Šlarafijini dušeci imaju odlična ventilirajuća svojstva, a skidajuće navlake omogućavaju lako održavanje higijene. Takođe Tencel vlakna u našim navlakama, poreklom iz celuloze, daju dodatan osećaj prijatnosti i odvode vlagu od tela spavača tako da upotpunjuju zdravu mikroklimu u postelji. Svakako naša preporuka bi išla u pravcu dušeka sa opružnim jezgrom, a u slučaju penastih dušeka valjalo bi birati one koji imaju latex i kokosovu žimu u svom sastavu.

Koja je dubina kutije kreveta u koji se smešta dušek?
Ovo pitanje se nametnulo na osnovu višegodišnjeg iskustva naših prodavaca koji u razgovoru sa roditeljima dobijaju raznolike informacije o vrsti kreveta svojih mališana. Naši dušeci sa opružnim jezgrom imaju debelu CORE zonu i bogat COMFORT sloj, a pojedini modeli mogu dostići visinu i do 40cm. Ukoliko je krevet već kupljen, pre dolaska u Šlarafijin salon valjalo bi izmeriti dubinu kutije za dušek.- I ne manje važna stvar: šta nakon kupovine? Pre svega vodite računa o higijeni postelje, a nekoliko ključnih preporuka dala je naša konsultantkinja dr Gordana Petrović. Ukoliko ste se opredelili za dušek od penastih materijala ili onaj sa bogatim komfornim slojem-budite obazrivi sa unošenjem toplih napitaka (mleko, zaslađeni sokovi, sokovi na bazi aroma) u dečji krevet. Naime obilni i česti kontakti penastih slojeva sa ovim tekućinama mogu skratiti dugotrajnost dušeka i uticati nepovoljno na održavanje higijenskog ambijenta.