BUDITE ZDRAVI – SPAVAJTE NA ŠLARAFIJI

Kvalitet dušeka na kome spavate značajno utiče na kvalitet Vašeg sna, a samim tim i na Vaše zdravlje. Dušek može biti Vaš saveznik i pomoć da nakon napornog dana odmorite Vaš organizam i pripremite se za naredni dan, ali isto tako podloga na kojoj spavate može biti izvor problema, nesanice, neudobnosti, a time i uzročnik telesnih smetnji poput bolova i ukočenosti u leđima, ramenima i vratu, kao i smanjene produktivnosti, nervoze i hroničnog umora.

Blagodeti dobrog sna

Ubrzani tempo svakodnevnog života, potreba da sve stignemo, da budemo uspešni na poslu, ali i da provedemo kvalitetno vreme sa partnerom, decom i prijateljima, ostavlja nam sve manje vremena za odmor. U takvoj situaciji veoma je važno da vreme koje provedemo spavajuću zaista bude kvalitetno, a da san bude miran, dubok, opuštajući i okrepljujući. San nas revitalizuje, obnavlja energiju, popravlja pamćenje, čini da smo oštroumniji i da se lakše snalazimo u svakodnevnim situacijama. Dobar san jača naš imuni sistem i čini da smo zdraviji, odmorniji, zadovoljniji i lepši. Dobar san zaista unapređuje kvalitet života i čini nas srećnijim i produktivnijim ljudima.

Što smo tokom dana više izloženi stresnim situacijama i fizičkim i mentalnim izazovima i naporima to je kvalitetan san važniji da nas revizalizuje i oporavi. I pripremi za nove izazove.

Tokom sna, aktivni su i za nas rade i hormoni. Tako, na primer, tokom sna broj hormona rasta se povećava, što je za rast i razvoj dece i omladine posebno važno. Takođe, nivo hormona stresa se tokom sna smanjuje čime se smanjuje i rizik od raznih bolesti koje izaziva stres.

Spavanje i učenje

Postoji čvrsta i jasna veza između sna i učenja. Tokom sna, dok se Vaše svesno odmara i opušta, Vaša podsvest je veoma zaposlena, promišlja i uči. Dakle, najbolji savet koji možete dobiti na temu kako da zablistate na ispitu ili testu je da se dobro naspavate pred ispit i da dopustite Vašem glavnom savezniku – Vašem mozgu da odradi posao do kraja i ponovi i utvrdi sve ono što ste vredno učili do tada.

Beauty sleep

Starenje je proces koji ne možemo zaustaviti, ali definitivno ga možemo usporiti. Dok spavamo ćelije se regenerišu, mišići lica se opuštaju, telo se odmara . “Beauty sleep” ili san koji prolepšava, ali i okrepljuje zasigurno je najbolji saveznik da budemo zdravi, duže ostanemo mladi i ublažimo znake starenja kako na licu, tako i na telu.