ROPSTVO ILI PRILIKA ZA NOVI POČETAK?

SCHLARAFIJINI SAVETI KAKO DA IZ STANJA IZOLACIJE IZVUČETE NAJBOLJE ZA SEBE I SVOJU PORODICU

Uvedene su vanredne mere koje su nam ograničile kretanje, udaljile decu od redovnih školskih obaveza, stavili naše roditelje i stare pod izolaciju, sveli druženja na telefonske razgovore, a doživljaje na ono što se dešava unutar zidova naših domova i kancelarija. Ovo je, hteli da priznamo ili ne, jedna vrsta udara na naše civilizacijske napore i sav komfor za koji smo se borili i većini građana biće potrebno izvesno vreme da prihvati novi dnevni režim. Međutim, da li to nužno znači da će nam kvalitet života pasti… ili nam se možda pružila prilika da razmislimo o onome što je uistinu važno za unapređenje našeg života?

U danima koji slede moći ćete da radite neke stvari za koje ranije niste imali vremena:

1. DA SPAVATE DUŽE

Znate li da je čovek jedina biološka vrsta koja svesno remeti prirodnu potrebu za snom? Ležemo kasnije nego što nam telo signalima najavljuje, budimo se na zvuk alarma. Zamislite nastupajuća jutra bez nervoze oko požurivanja dece za školu i trčanja do kancelarije. Duga maženja u krevetu, rastezanja, laganu kafu i pripremu doručka.

2. DA SE LEPO OBUČETE I ULEPŠATE ZA SVOJE UKUĆANE, A NE SAMO ZA KOLEGE

Moderan poslovni život neprimetno nas je doveo u paradoksalnu rutinu koja nas je navela da se ulepšavamo kada odlazimo na posao, dok jedva čekamo da se viška uštogljenost ratosiljamo odmah po ulasku u kuću. Drage dame koje ostajete kod kuće, a i vi gospodo, takođe – zamislite kako bi bilo lepo da se za stolom svi bar svaki drugi dan okupite doterani.

3. HEJ, NE MORATE DA SE OBUČETE LEPO – MOŽETE SE OBUĆI ŠAŠAVO!

Pa sad možete svaki dan da pravite maskenbal, uveseljavajući svoju decu, smišljajući kostime ili samo oblačeći ono „što ste oduvek hteli, ali niste smeli“!

4. POČNITE DA SA UŽIVANJEM SPREMATE HRANU …

…ne na brzinu dok jednom rukom pridržavate kese iz supermarketa, a drugom svlačite kaput i tašnu i u isto vreme uključujete šporet. Ovo je prilika da sa svojom decom prođete kroz proces pripreme hrane, da ih naučite o važnosti raznovrsne ishrane, da im date male zadatke da o vrednosti svake namirnice nešto nauče i prepričaju ostalim ukućanima. Konačno, imaćete zajedničke obroke i možete od svoje porodice napraviti žiri koji će ocenjivati ukus i kreativnost onoga što su drugi učesnici pripremili.

5. NAPRAVITE VIDEO POZIVE SA PRIJATELJIMA I NJIHOVIM PORODICAMA U INOSTRANSTVU

…i dozvolite vašoj deci da razmene iskustva sa vršnjacima. To će im pomoći da lakše prihvate izolaciju i da ne misle da se ovo dešava samo njima.

6. VREME JE DA PRIZNATE… DA STE BAR ZA NEŠTO ILI JOŠ ZA NEŠTO TALENTOVANI!

Svakodnevna užurbanost sputava našu kreativnost, ućutkuje afinitete i podriva želje da sebe ispoljimo kroz aktivnosti koje su mimo rutine. Otkrijte tog slikara, kuvara, pisca, plesača, tkača, šahistu itd. u sebi i izvedite ih na suočavanje sa sobom – biće vam večno zahvalan što ste ga izvukli iz podruma u kom ste ga pretrpavali ulogama koje su vam obaveze nametale!

7. OSMISLITE I NAPRAVITE PROMENE U SVOM DOMU

Kreirajte detalje, promenite raspored, dorađujte, prepravljajte, uključite celu porodicu u redizajn prostora kojim ste okruženi.

8. RAZMISLITE ŠTA JE TO ŠTO VAS JE U DOSADAŠNJOJ RUTINI OMETALO DA VIŠE UŽIVATE 

Možda ćete promeniti pristup ishrani, vežbanju, pogledu na odmor, na to šta čitate, kako obrađujete informacije, šta je to što ste do sad radili nevoljno, a šta ste od zanimljivosti zapostavljali.

9. PROVODIĆETE VIŠE VREMENA U KREVETU

Stoga razmislite o tome šta bi Vaš ambijent za spavanje moglo da učini boljim. Ako Vam zatreba savet, znate kome se možete uvek obratiti.

10. NE ZABORAVITE DA BUDETE UZOR SVOJOJ DECI I OSLONAC SVOM BRAČNOM PARTNERU

Način na koji demonstrirate prihvatanje novonastale situacije umnogome utiče na to kako će okolnosti doživeti Vaši najmiliji. Stoga, ne zaboravite najvažniji adut koji svi možemo da izvučemo kao kec iz rukava, a to je OSMEH!

I NAJVAŽNIJE – SVE ĆE OVO PROĆI! HAJDE DA UČINIMO DA OVO NE BUDE GORKO ISKUŠENJE, VEĆ DA SE NA KRAJU SVI ZASLADIMO PLODOVIMA NEKOG NOVOG ISKUSTVA KOJE ĆE NAM DONETI KORISNE ZAKLJUČKE!

SCHLARAFIA VAS POZIVA DA U KOMENTARIMA OSTAVITE PREDLOGE KAKO DA DANE IZOLACIJE UČINIMO LEPŠIM I DA OSNAŽIMO VEZE SA ONIMA KOJE NAJVIŠE VOLIMO.