SAN – NAJBOLJA INVESTICIJA U SVOJE ZDRAVLJE I LEPOTU

Da pored zdrave ishrane, hidratacije, redovne nege i san igra veliku ulogu u očuvanju zdravlja i lepote našeg lica i tela, odavno je poznato. Noću se ćelije našeg lica obnavljaju 8 puta brže. Iako se telo odmara, naša koža radi i bitno utiče na vidljive znake starenja. U ležećem, opuštenom položaju temperatura našeg tela se smanjuje za oko pola stepena, ali zato krv počinje jače da cirkuliše kožom, hraneći je kiseonikom i drugim materijama. Hormonalne promene tada stvaraju nove proteine i otklanjaju posledice stresa i UV zračenja. Svi znamo da su ovo glavni uzročnici zašto kod nekog DNK brže propada, odnosno brže stari.

Beauty sleep, kako se popularno zove, najefikasniji je ako traje između sedam i devet sati. Upravo zato, od izuzetnog značaja je i podloga na kojoj se spava, dovoljno tvrda i dovoljno meka da može da prati i prilagođava se S obliku našeg kičmenog stuba.

Češće, položaj spavanja na boku može dovesti do “izgužvane” strane lica ujutru. Kod mladih osoba ti znaci se izgube brzo, već u roku od pola sata, ali s godinama… kako gubimo elastin i kolagen u koži, ti znaci se duže zadržavaju na licu. Kada se tome doda kratak, ili uzak krevet, neadekvatan dušek, premekan jastuk… buđenje se zaista pretvara u „jutarnju moru“, a mi umesto obnovljene energije i svežeg izgleda dobijamo kompliment „kao da te pregazio voz“.

Poznato je i da se san odvija u fazama: pred REM i REM faza. Ali zašto dolazi do potrebe za snom? Jednostavno rečeno, to je zamor sinapsi. Informacije se u našem nervnom sistemu prenose u obliku signala – nervnih impulsa. Kada se impuls sa jedne nervne ćelije prenosi na drugu, koristi se „provodnik“ – sinapsa, spoj izmedju dve nervne ćelije. Posle dugog mentalnog rada, ili budnog stanja, sinapse se umore. To su nam svima poznati znakovi (pad koncetracije, usporeni refleksi, oči se same zatvaraju…) koje trebamo poštovati. Telo i um traže kvalitetan san.

Zato su male promene koje unesemo u svoj noćni svet, velike za naše lice, telo i psihu.
Lep san želi vam Šlarafija