SAN – ZABORAVLJENI KLJUČ DUGOVEČNOSTI! SCHLARAFIA VAM OTKRIVA ZAŠTO JE VAŽNO IMATI KVALITETAN ODMOR

ŠTA (NE) ZNAMO O SPAVANJU?

Premda sve biološke funkcije spavanja nisu u potpunosti razjašnjene, svi znamo da je san važan i to ne samo u ogledu dužine već i kvaliteta vremena provedenog u snu. Metju Voker, profesor neuronauke i psihologije na UB Berkliju, u knjizi Zašto spavamo? Razotkrivanje moći sna i snova skreće pažnju na narušavanje životnog veka koji je povezan sa činjenicom da je čovek jedina biološka vrsta koja sebe neopravdano lišava sna. Stoga je Svetska zdravstvena organizacija proglasila epidemiju manjka sna među industrijalizovanim nacijama. Upravo je nerazumevanje savremenog čoveka o svrsi i neophodnosti noćnog spavanja dovelo do fenomena da se prema odmoru odnosimo potcenjivački u svetlu „gubljenja vremena“. Istina je, zapravo, da ne postoji delotvorniji i jeftiniji lek za veliki deo tegoba sa kojima se susrećemo – do dobrog okrepljujućeg sna.

Postoji mnogo faktora koji kompromituju fiziologiju sna, a kod zdravih ljudi su neadekvatna podloga i mikroambijent za spavanje najčešći uzrok zašto vreme provedeno u snu ne ostvaruje svoju svrhu. Upadljiva je činjenica da smo najčešće svesni da nam dušek, jastuk ili pokrivač ne prijaju, ali prećutno dozvoljavamo da se telo navikne na neodgovarajući položaj ili mikroklimu, upravo iz gorenavedenih razloga – jer potcenjujemo značaj tih krucijalnih osam sati u našem dnevnom ritmu.

ZAŠTO NIJE SVEJEDNO U KAKVOJ POSTELJI SPAVAMO I KOJI SU TO KRITERIJUMI ZDRAVE POSTELJE? Da li je udobnost dovoljna?

Postelja, dakle krevet, dušek, jastuk, pokrivač jeste mikroambijent koji nas na dnevnom nivou najduže okružuje; čak 8 sati dnevno provedemo spavajući i nijedan drugi element pokućstva ne koristimo tako dugo i u kontinuitetu kao krevetninu. Stoga sa velikom pažnjom treba pristupiti pravilnom izboru postelje i ono na čemu mi u Schlarafiji insistiramo jeste da naši kupci sagledaju sve aspekte tog izbora. Zdrava postelja je ona koja pruža:

a) adekvatnu potporu telu, omogućavajući pravilan položaj kičmenog stuba,
b) naglašenu udobnost, čime podstiče odmor celokupne, a naročito leđne muskulature,
c) visok stepen aeracije tj. vazduhopropusnosti, jer je to preduslov za higijensku postelju,
d) dobru termoregulaciju, odnosno održavanje prijatne temperature tokom sna.

Sve ovo mora biti zadovoljeno kako san ne bi bio isprekidan i kako bi izvršio svoju osnovnu funkciju, a to je da pruži fizički, intelektualni i duševni odmor i regeneraciju.

Udobnost, dakle jeste neophodni, ali nikako i jedini potrebni kriterijum dobre podloge za spavanje, jer ona mora da obezbedi zdrav i higijenski održiv ambijent.

Kako izabrati podlogu za spavanje i zašto ona treba da bude po meri svakog od nas?

Jedna od najčešćih grešaka koju pravimo prilikom izbora krevetnine je da se vodimo osećajem koji smo imali spavajući u nekom zvučnom lancu hotela, a postoji nekoliko ključnih razlika između hotelske i kućne postelje. Pre svega, ne postoji univerzalna podloga koja svima odgovara i u turističkim objektima one su tendenciozno mekše od uobičajenog kako bi stvorile osećaj prijatnosti koji bi se u svakodnevnoj eksploataciji pokazao kao kontraproduktivan.

Kako da onda pristupimo kupovini dušeka ako nismo sigurni šta nam prija?

Dva su glavna kriterijuma za kupovinu dobrog dušeka: da je vrhunske izrade i da Vama odgovara! Stoga je poznavanje tehnologije i odlika svih elemenata madraca (naročito ručno rađenih komada), kao i prepoznavanje individualnih potreba klijenta i njegovih navika tokom spavanja presudno za pružanje adekvatnog saveta. Schlarafia više od 80 godina proizvodi dušeke zanatskim umećem na način koji je svojevrstan spoj tradicije i implementacije savremenih znanja, a za glavne konsultante ima zajednički pridruženi tim lekara različitih specijalnosti okupljen sa ciljem da se iznedre inovativni proizvodi u svrhu zdravog ambijenta za spavanje.

Šta čini dobru recepturu i kako je prepoznati?

Mi smo u Schlarafiji radi jednostavnije prezentacije osmislili takozvanu 3C trijadu odnosno svaki dušek razložili na 3 ključna elementa – Core, Comfort i Cover, odnosno jezgro, komforni sloj i navlaku. Svaki od ovih elemenata ima svoju glavnu ulogu, ali svojim svojstvima nadopunjuje svrhu ostalih elemenata CCC trijade.

a) CORE – jezgro dušeka daje potporu kičmenom stubu, pruža čvrstinu i ako je dobro osmišljeno doprinosi dugotrajnosti, dobrim ortopedskim karakteristikama i aeraciji. Schlarafia ima svoje patentirano ručno rađeno jezgro, jedinstveno na tržištu i zaštićeno u Zavodu za intelektualnu svojinu koji nam je 2006. godine izdao potvrdu o patentu. Ono ima 35% više opruga po jedinici površine u odnosu na industrijsko, mašinski rađeno jezgro, povezanost susednih opruga po sistemu Schlarafia osigurava bolju podršku kičmenom stubu i dugotrajnost tokom dugog perioda eksploatacije;

b) COMFORT je sloj koji pruža udobnost i to je onaj element u kom se svi mi razlikujemo, pa otuda i veliki broj Schlarafijinih modela. Mi koristimo jednu ili kombinaciju dve ili čak tri tehnološki superiorne pene, najvišeg indeksa nosivosti, opet u različitim nivoima gustine, elastičnosti i mekoće. Sve one su izrađene od sirovina proizvedenih u Evropskoj uniji, a receptura koju koristimo prilikom kreiranja modela zasnovana na je na znanju i iskustvu, ali i osluškivanju potreba naših spavača.

c) COVER – završni sloj je onaj najbliži telu i ima ulogu da zaštiti i dušek i kožu spavača. Mi koristimo skidajuće navlake koje se lako higijenski održavaju, što doprinosi čistoći postelje. S obzirom na to da su u zavisnosti od modela protkane kašmirom, svilom, vunom ili pak Tencel vlaknima zbog odličnog regulisanja vlage, doprinose suvoći postelje, odvode vlagu od tela spavača i izuzetno su prijatne na dodir.

DA LI JE KREIRANJE DOBROG DUŠEKA „NAUKA“?

Nije nauka, ali je gotovo jednako ozbiljna stvar jer da bi proizvod bio valjan potrebno je objediniti znanja iz mnogo oblasti koja uključuju tehničke veštine, ali i medicinske discipline. Schlarafia je jedini proizvođač dušeka na svetu koji se pojavio u maju 2019. godine na „European Congress on Advanced Treatments and Technologies in Sleep Medicine“ u Beču i u razgovoru sa direktorima različitih Sleep Laboratorija predstavila svoj naučni projekat koji je sprovodila na Farmaceutskom fakultetu u Beogradu. Studija u koju je bilo uključeno 50 učesnika koji su bili klinički i laboratorijski obrađivani, kao i na osnovu popunjavanja Pitsburgovog upitnika o kvalitetu života pokazala je unapređenje fizijatrijskih, biohemijskih i hematoloških parametara kod spavača koji su svoju dotadašnju podlogu za spavanje zamenili Schlarafijinim madracem. Ovo je mali naučni doprinos koji govori u prilog kako adekvatna podloga za spavanja i nesmetani noćni odmor koreliraju sa dnevnom aktivnošću, radnom sposobnošću savremenog čoveka i opštim zadovoljstvom poduprto egzaktnim i merljivim parametrima.

„You will bee pioneers!“, uzviknuo je prof. Giora Pillar koji se u Izraelu preko 20 godina bavi izučavanjem spavanja čuvši naše planove o uključivanje Schlarafije u multidisciplinarnu naučnu studiju.

O da… malim koracima pravimo velike odjeke!