U MOJOJ DOMOVINI PROIZVEDENO… NE UVEZENO

Sagledavanje spoljnotrgovinskih fakata koji su Srbiju uvek stavljali u potlačeni odnos ne zahteva mnogo znanja iz date oblasti da bismo zaključili zašto je to tako. Gledajući unazad, naša zemlja je stalno bila u izvesnoj vrsti defanzive, dok su značajne istorijske okolnosti usmeravale njen dalji opstanak. Ratovi i sankcije sa jedne, a sa druge strane omasovljavanje proizvodnje i korišćenje jeftinih sirovina, doprineli su gubitku vere u domaću proizvodnju.

Kako bismo u dovoljnoj meri ilustrovali nezavidan trend „tuđe-slađe“, opštepoznat na ovim prostorima, zadržaćemo se na podacima s kraja 20. i početka 21. veka i prikazu ekonomskih pokazatelja spoljnotrgovinskog bilansa. Verujemo da će ove vam informacije biti od možda presudnog značaja ako se nađete pred dilemom da li se opredeliti za domaćeg ili stranog proizvođača!

Dok smo kao jedinstvena država Jugoslavija imali smo relativno solidan odnos uvoza i izvoza, od 90-ih godina se taj trend drastično pogoršava. Otvaranjem tržišta poslednje decenije 20. veka pokrivenost uvoza izvozom nam opada na ispod 50%, i tako ostaje sve do 2009. godine. Nažalost, ni sada nismo u mnogo boljoj poziciji, kada nam pokrivenost uvoza izvozom nikako ne dostiže 80%.

Prema poslednjim podacima, spoljnotrgovinski deficit nam je za 2021. godinu oko 6 milijardi evra.

Ukratko: svaki stanovnik Srbije potroši skoro 1000 evra više na inostrane, nego na domaće proizvode!

Kada se sa druge strane pogleda sama struktura, gde gotovi proizvodi u uvozu učestvuju u velikom delu, a u izvozu poluproizvodi i sirovine, situacija je još nepovoljnija.

Svako od nas može da pomogne u osnaživanju domaće privrede i domaće proizvodnje!

Kupovina dušeka kod domaćeg proizvođača pruža sledeće benefite: 

  1. Apsolutna sigurnost u kvalitet proizvoda koju obezbeđuju tradicionalno jako vešta radna snaga i dobre zanatlije;
  2. Mogućnost prilagođavanja, odnosno izrade u odnosu na individualne potrebe i želje spavača;
  3. Brza isporuka;
  4. Daleko niže cene, oslobođene troškova transporta, uvoznih dažbina itd…

Ojačavanjem privrede napredak će se osetiti u svakom segmentu društva, naročito danas, kada imamo mnogo proizvoda vrhunskog kvaliteta, a domaće proizvodnje.

Zašto stalno to potenciramo i koje su vrednosti koje Šlarafija deli sa svojim korisnicima? Ulaganje proizvod iz Srbije jeste ulaganje u našu budućnost, i u budućnost naše dece.

U mojoj domovini proizvedeno – ne uvezeno!