EFD STORIES – BATIST PAMUK – LAGAN KAO NAJFINIJE (PA)PERJE

UVOD – ŠTA JE BATIST?

Batist je vrsta tkanine koja se obično proizvodi od finih i glatkih pređa pamuka. Naziv potiče od francuskog termina „batiste“, koji se koristi za opisivanje tanke, lagane, poluprovidne i izuzetno prozračne tkanine. Iako batist tkanina može biti od različitih materijala, za izradu ove tkanine danas se najčešće koristi najfiniji pamuk.

#DALISTEZNALI Tokom srednjeg veka i viktorijanskog doba, batist je bio omiljen materijal za žensku odeću na evropskim dvorovima. Zbog svoje glatke strukture i mekoće, batist je bio ozbiljan konkurent svili. Čak i danas, neki stručnjaci za tekstil imaju poteškoća u razlikovanju visokokvalitetnog batista od svile zbog njihovih sličnih karakteristika.

PROCES IZRADE BATISTA

Priprema pređe – Za proizvodnju batista koristi se fina i glatka pređa. Pređa može biti pamuk, svila ili neko drugo vlakno koje se koristi u proizvodnji tkanina.

Tkanje – Batist se proizvodi tkanjem. Tkanje je proces preplitanja osnovnog i potkožnog prediva kako bi se stvorila tkanina. Batist se obično tka na tkaninskom stanu, a koriste se posebni uzorci tkanja kako bi se postigla karakteristična fina, poluprovidna i prozračna tekstura.

Dorada – Nakon tkanja, tkanina prolazi kroz proces dorade koji uključuje pranje, peglanje, finiširanje.

! Prilikom tretiranja batist pamučne tkanine bojenje ili štampanje najčešće se izbega i uglavnom se zadržava njena prirodna ”prljavo” bela boja, kako bi tkanina maksimalno zadržala lakoću i vazduhopropusnost.

PREDNOSTI I NAMENA BATIST TKANINE 

Danas se batist zbog kompleksnog procesa izrade i svoje tržišne vrednosti manje koristi u popularnoj modi i uglavnom je rezervisan za posebne namene. Batist pamučna tkanina je danas prvi izbor kao spoljni materijal za luksuzne prekrivače, posteljinu i druge vrste finog tekstila za postelju. 

Šlarafija batist tkaninu od najfinijeg pamuka koristi za izradu spoljnih navlaka odabranih proizvoda iz EFD by Schlarafia ekskluzivne kolekcije jastuka I pokrivki od perja i paperja retkih ptica sa severa.

Lakoća i prozračnost batist materijala ne kompromituje prirodna svojstva koja ispune jorgana i jastuka od najfinijeg perja i paperja pružaju. Dodatne prednosti batist tkanine uključuju udobnost i prozračnost, jer je tkanina sposobna da dobro apsorbuje vlagu i omogući protok vazduha kroz nju.

Tekst
Nikola Aničić, Slađana Nikolić

EXCEPTIONAL FEATHER & DOWN COLLECTION BY SCHLARAFIA