Najkvalitetniji materijali

Kada sa puno ljubavi pravite dušeke na kojima se najbolje spava, kao što to radi Šlarafija već 80 godina, onda za vaše kupce birate samo najbolje materijale. I na tome ne štedite. Materijali od kojih su napravljeni Šlarafija dušeci najvišeg su kvaliteta: od ručno rađenog Šlarafija žičanog jezgra, preko elastičnog termofiksiranog filca i kokosovih vlakana, pa sve do različitih vrsta pena i navlaka. Iako se razlika ne može odmah videti golim okom, ona se sigurno može osetiti. A kada nakon samo nekoliko noći koje ste prespavali na Šlarafija dušeku shvatite da ste doneli pravu odluku, osećaj će biti još bolji.

CORE (JEZGRO) – TEMELJ ČVRSTINE I POSTOJANOSTI

ŠLARAFIJA RUČNO RAĐENO OPRUŽNO JEZGRO | POSEBNOST ŠLARAFIJE

Srce naših dušeka je ručno rađeno Šlarafija jezgro. Mašina koja proizvodi komercijalna industrijska jezgra proizvede 50 singl komada u jednom satu. Ruke naših majstora za isto vreme načine samo jedno takvo ručno pleteno jezgro, detaljno i precizno kontrolišući svaki navoj i povezivanje opruga. Imajući to u vidu, jasno je da su svojstva ručno rađenih dušeka neuporediva u odnosu na ona koja se prave na proizvodnoj traci. Jedinstvenost ručno rađenog jezgra ogleda se i u mogućnosti da se dušeci čije srce ono čini mogu poručiti u bilo kom obliku i u svakoj veličini.

TERMOFIKSIRANI FILC

TERMOFIKSIRANI FILC sa visokim procentom pamuka u sebi obezbeđuje maksimalnu aeraciju dušeka, moguće ga je 100% reciklirati, ne dozvoljava zadržavanje vlage u postelji i vrlo je izdržljiv i elastičan, a te svoje osobenosti zadržava dugi niz godina. Dakle, ne služi samo da čuva elemente dušeka, nego svojim sastavom i ekološkim svojstvima održava i okoliš. I ne samo to, već je ovaj vazduhopropusni sloj nepristupačan za bakterije i gljivice što dodatno doprinosi visokom higijenskom nivou, čak i u najdubljim slojevima dušeka.

KOKOSOVA ŽIMA

Presovan kokos (kokos tabla) napravljen je od kokosovih niti koje su povezane lateksiranim mlekom (od kaučukovog drveta) i 100% je prirodan materijal. Koristi se u proizvodnji dušeka sa žičanim jezgrom za izradu zaštitnog sloja dušeka koji, kao što i sama reč kaže, štiti jezgro i obezbeđuje dugotrajnost dušeka. Presovan kokos je materijal koji odlično diše i izuzetno je izdržljiv. Ovaj element takođe omogućava prirodno strujanje vazduha, nema alergijski potencijal, 100% je biorazgradiv i reciklabilan i u tom smislu zadovoljava sve ekološke kriterijume.

COMFORT – OSNOV UDOBNOSTI I KOMFORA

HR PENE VISOKE NOSIVOSTI

Pene koje Šlarafija koristi u proizvodnji dušeka sa žičanim jezgrom i penastih dušeka neprikosnovene su po svom kvalitetu i nemaju konkurenciju kada je reč o elastičnosti, trajnosti i ventiliranosti pene.

Ove pene imaju izuzetnu sposobnost ventilacije i odlične termičke osobine – vlaga se ne zadržava u njima i pena je negostoljubiva za bakterije i grinje.

Pene se razlikuju po gustini i sirovinskom sastavu. I dok se u najvećem broju dušeka koristi poliuretanska pena (u stvari sunđer) gustine 25 kg/m³, u Šlarafiji se koriste pene gustine od 35 kg/m³ pa sve do 65 kg/m³.

Mi u Šlarafiji ne koristimo obične, svakidašnje poliuretanske pene te u našim proizvodima ne možete naići na sunđer.

HR pena (high resiliance foam) je poliueretanska pena visoke elastičnosti i dugotrajnosti. Ovakva podloga za spavanje je prijatna jer obezbedjuje odlične mikroklimatske uslove tokom sna. Od svih pena, upravo se HR pena najbrže vraća u prvobitno stanje nakon kompresije. Zašto je ovo važno? Kvalitet penastog materijala može se oceniti po nekoliko kriterijuma: gustina, elastičnost, vazduho-propustljivost.

 • Koristimo pene povećane gustine pa su tako naše pene preko 70% gušće od klasičnih pena, što doprinosi dugotrajnosti dušeka. Zbog ovoga Šlarafija dušeci dugo ne menjaju svoja svojstva.
 • Elastičnost pene, s druge strane proporcionalna je udobnosti koju podloga pruža. Pene koje ugrađujemo u Šlarafija dušeke imaju visok stepen elastičnosti i prilagodljivosti vašim uobičajenim položajima tokom spavanja.
 • Mi u Šlarafiji koristimo 100% vazduhopropusne pene (proizvedene u „open cell“ tehnologiji) što obezbeđuje odlično provetravanje dušeka.

U nizu prethodnih godina, u ponovljenim testiranjima došli smo do idelne debljine HR pene koja uz njenu visoku gustinu obezbeđuje sve navedene osobine.

MEMORIJSKA PENA

MEMORY PENA, inovacija konstruisana u NASI, je dugo bila apsolutni trend koji je kao i mnogi revolutivni proizvodi bio promovisan kao nešto što će biti trajno rešenje. Vremenom, ova visokoelastična pena počela je da dobija sve više oponenata koji su odvraćali publiku od kupovine proizvoda za spavanje baziranih na memori peni. Ova antikampanja dovela je u periodu od samo nekoliko godina do preokreta na tržištu, pa su kupci koji su nekada hrlili da kupe sve što u svom nazivu ima MEMORY sada orjentisani na stare tradicionalnije materijale.

Šta je dakle istina kada je u pitanju korisnost MEMORY pene? Ovo je svakako moderan materijal koji kao glavnu odliku ima da se na tempereturi koja odgovara telesnoj prilagođava obliku objekta koji na nju vrši pritisak (u ovom slučaju telo spavača). Takođe, zbog daleko veće gustine od standardnih pena, ovaj materijal obećava izuzetnu izdržljivost i dugotrajnost. Ipak, veliki broj spavača koji su koristili nestručno kreirane proizvode bogate MEMORY slojem žalio se na osećaj znojenja, na probleme u vratnom delu, na osećaj „tonjenja kao u blato“ pa je pena, uz jaku antikampanju paradoksalno postala sinonim za nekomfor.

Zapravo, istina je da je MEMORY odličan, superioran materijal, ali samo ako se njegova debljina i pozicija u madracu optimizuje tako da se iz tog sloja izvuku njene najbolje osobine. Nakon dugog perioda isprobavanja i mnogo pilot modela, mi u Šlarafija sistemu za spavanje stvorili smo idealan odnos debljine MEMORY sloja, ali smo uzimajući u obzir i njene manjakavosti, tako dopunili komforni sloj i drugim penama stvarajuči tzv „gradijent komfora“. Ovako kreiran komforni sloj daje vam najbolje od MEMORY pena, a to je prijatnja utonjujuća udobnost, bez propratnog efekta mekoće koja vas „zarobljava“, upravo zato što se na nju nastavlja sloj gušće HR pene i konačno jakog ručno rađenog jezgra koji daje jaku potporu celom dušeku.

LATEX PENA

Visco elastična LATEX PENA koja je prirodni derivat kaučukovca, odlikuje se velikom gustinom koja garantuje vanserijsku udobnost. To je zapravo mlečni sok, dobijen zasecanjem ove tropske biljke iz područja Amazonije i Azije koji prolazi tehnološki proces u kom se tokom niza sukcesivnih reakcija dobija materijal koji ima perforiran saćast izgled. Ove perforacije omogućavaju komfor i ventilaciju.

Šlarafija dušeci se prave od sertifikovane latex pene, koja je u celosti proizvedena od kaučuka gustine 65kg/m3 što govori o odličnim termičkim osobinama. Takođe, vlaga se ne zadržava i pena je negostoljubiva za bakterije i grinje.

100% PRIRODNI TALALAY LATEX | Samo u Šlarafiji | Natural | Eco friendy

TALALAY jedini je potpuno prirodni lateks, čist proizvod dobijen direktno iz srži drveta kaučukovca i sadrži u izvornom obliku male partikule gume. Kao rezultat te ekstrakcije nastaje prirodna guma. Treba imati u vidu da prirodna guma dobijena na ovakav, neškodljiv način čini svega 10% svetske proizvodnje gume i zbog toga je vrlo dragocena.

Spavanje na dušeku od 100% prirodnog Talalay lateksa donosi brojne koristi:

 • Komforni sloj od Talalay pene je potpuno vazduhopropusan.
 • To omogućava da vam tokom letnjih toplih dana ne bude vrućina, a da Vam u zimskom periodu ne bude hladno.
 • Ova ventilacija sprečava nakupljanje vlage, razmnožavanje gamadi i čini ambijent za spavanje čistim i higijenski održivim.

SPORT&RECOVERY by Schlarafia INOVATIVNI DUŠECI od TALALAY 100% prirodnog lateksa

COVER (NAVLAKE) – ZAŠTITA, PRIJATNOST I HIGIJENA

CELLIANT® x Schlarafia | Samo u Šlarafiji

Celliant® je svetski nagrađivani inovativni materijal koji ima sposobnost da energiju telesne temperature transformiše u ceo spektar infracrvene energije u cilju bržeg oporavka organizma. Ima široku primenu, a posebno se ističe ugrađivanjem u tekstilne materijale vrhunske sportske opreme koja utiče na oporavak organizma tokom treninga.

Zamislite sada tu moć na dušeku, uz osmočasovni oporavak tokom sna. Šlarafija je jedini proizvođač u regionu koji ima licencu za implementiranje Celliant® tehnologije u svoje proizvode.

SPORT&RECOVERY by Schlarafia INOVATIVNI DUŠECI sa Celliant® tehnologijom

TENCEL™ LYOCELL | Natural | Eco friendly

Navlake od inovativne tkanine koje u sebi sadrže TENCEL™ Lyocell vlakna biljnog porekla takve su da ovaj materijal pruža najbolje što spoj prirode i savremene tehnologije može da obezbedi: nežnost i mekoću na dodir, provetrenost i odvođenje vlage, nepristupačnost bakterijama, elektrostatičku neutralnosti, dugotrajnost u ponovljenim ciklusima održavanja.

NITI KAŠMIRA

Kašmir, vekovima unazad nazivan “tkaninom kraljeva”, ostao je simbol otmenosti, elegancije i preimućstva. I danas spada u retke prirodne materijale jer se dobija iz donje, mekše dlake kašmirskih koza koje žive na visokoj nadmorskoj visini u predelima nepristupačne klime. Ovim životinjama taj donji meki sloj dlake služi u svrhu zaštite od niske spoljne temperature, koja ide i ispod -40°C, a sa proleća se dlaka ručno češlja ne bi li se dobilo samo 150-500g kašmirske vune godišnje od svake žive životinje. Štaviše, potrebno je 4 godine da kašmirska koza proizvede dovoljno vune za striganje. Upravo zato što je vuna retka i proizvodi se specijalizovanim procesom, a zbog kvaliteta i jedinstvenih osobina – i dalje važi za jednu od najvrednijih pletiva na svetu.

SNOVI NA KAŠMIRU…

Navlake koje u sebi imaju protkana kašmirska vlakna imaju veliku apsorpcionu moć, što doprinosi dobroj termoregulaciji, odvođenju vlage od tela i sprečavanju znojenja spavača. Ovakvo tkanje ima osobenosti najlaganijeg paperja i utopljava bolje od standardne vune. To praktično znači da Vam leti neće biti pretoplo, a zimi neće biti hladno jer je kašmirsko tkanje garant dobre termoregulacije postelje. Lakoća i prozračnost kao i prirodna struktura kašmirske pređe ne samo da prilagođava ambijentalnu temperaturu telu spavača, već je izuzetno meka i prijatna na dodir.

NITI SVILE

Otkriće svile datira više od 3000 godina pre n.e. kada su kokoni svilobube pred čoveka obznanili svoju čudesnu sposobnost, odmotavši niti koje su promenile tok istorije i čovečanstva. Tajna proizvodnje svile čuvana je vekovim, a u početku je bila pod strogom kontrolom Kineske carice, da bi se kasnije proširila na teritoriju cele Kine. U dinastijama koje su nastupile, trgovina svilom razvila se do nezapamćenih razmera, iznedrivši istorijski poznat karavanski transport – Put svile koji je bio više od trgovinske razmene, već je uključivao i religijska i kulturološka mešanja.

MISTIČNI DODIR SVILENIH NITI – IMA NEKA TAJNA VEZA…

Nauka je dala jasno objašnjenje zašto su ove niti toliko cenjenene – u njihovoj strukturi su proteinska vlakna koja se sastoje iz 18 aminokiselina, biološki kompatibilnih onima koje ulaze u sastav ljudske kože. Otuda je svila tako prijatna da dodir, a njena sposobnost da održava temperature mikroambijenta kroz odovđenje vlage čini je neprikosnovenom tkaninom, naročito u toploj i vlažnoj klimi.

NITI VUNE

Kao dlaka kod ljudi, vuna je prirodni zaštitnik ovaca od spoljnih klimatskih uticaja, samo mnogo moćniji. Tu osobinu može da zahvali keratinu, specijalnom proteinu koji ulazi u njen sastav, zbog čega Mongolijska ovca može da izdrži hladnoću od -40C, a Australijska vrućinu od +40C. Kako je to moguće?

SNOVI NA VUNENOJ PREĐI – U SRCU DARA PRIRODE…

Upravo specifična keratinska struktura vunene pređe čini barijeru između hladnog i toplog vazduha, zarobljavajući vazduh između vunenih niti u navlaci dušeka kao neka vrsta zaštitnog oklopa, što stvara konstantnu mikroklimu ambijenta za spavanje. Osim što je u termičkom smislu samoregulišući fenomen, vuna takođe ima svojstva da propušta tečnost bidirekciono i tako doprinosi vazuhopropusnosti podloge. Uz to, zbog njene antistatičke prirode, vuna minimizira pojavu elektrostatičkog elektirciteta i tako sprečava neprijatno prijanjaje noćne odeće za telo spavača. Vunene niti su teško zapaljive i imaju odlična izolaciona svojstva.

BAMBOO COVER | Natural | Eco friendly

Namenjen uskoj i probirljivoj publici orijentisanoj prema prirodnim reciklabilnim materijalima, „cover“ sloj kojim dominiraju vlakna bambusa ima mnoge prednosti.

Koje su prednosti spavanja na ovakvoj površini:

 • dušeci sa navlakom protkanom bambusom su ekološki orjentisani i čine usku grupu proizvoda koji su podržavajući za ekosistem
 • Bambus je sirovina koja je biorazgradiva
 • navlaka sa bambusovim vlaknima je izuzetno meka i pruža lak, svilenkast osećaj na dodir
 • specijalno tkanje omogućava „disanje“ materijala i u toplim danima pruža ambijentalni efekat „hlađenja“
 • ima odličnu regulaciju odvođenja vlage od tela spavača što omogućava miran i nesmetan san
 • zbog svog specifičnog sastava onemogućava razvoj bakterija i sprečava neprijatne mirise u postelji