EXCEPTIONAL FEATHER & DOWN COLLECTION

EFD Collection by Schlarafia predstavlja ekskluzivnu kolekciju jastuka i jorgana namenjenih da vam traju koliko i naši čuveni dušeci.

Jorgan ARCTIC SHIELD

Jorgan od ekskluzivnog paperja arktičke Eider patke 

Prirodna ispuna od retkog paperja arktičke patke omogućava vam da uživate u izuzetno laganom i prozračnom jorganu koji će vam obezbediti izuzetnu termoregulaciju i udobnost tokom čitave godine.

Njegova prilagodljivost omogućava da uživate u udobnosti bez obzira na vaš položaj spavanja, dok njegova prozračnost pomaže u održavanju optimalne temperature tokom čitave noći, bez obzira na godišnje doba.

Jorgan WILD&WARM

Jorgan od ekskluzivnog paperja divlje guske 

Uživajte u izuzetnom kvalitetu sna uz jorgan sa prirodnom ispunom od paperja sibirske divlje guske, obavijen laganom batist navlakom od najfinijeg pamuka.

Bez obzira na vaš položaj spavanja, jorgan se prilagođava vašem telu pružajući potpunu udobnost. Bilo da je hladna zima ili topla letnja noć, ovaj jorgan je idealan za pokrivanje tokom čitave godine.

Jastuk HEADERDOWN | SOFT

Trokomorni jastuk za podršku vratnom delu kičme i ramenima od ekskluzivnog perja i paperja mađarske guske 

Jastuk HEADERDOWN SOFT savršen izbor za one koji žele prirodni jastuk proizveden u humanim uslovima koji će im pružiti kvalitetan i udoban san, stabilnu podršku i higijensku održivost na dugi niz godina.

Jastuk HEADERDOWN | FIRM

Trokomorni jastuk za podršku vratnom delu kičme i ramenima od ekskluzivnog perja i paperja mađarske guske 

Jastuk HEADERDOWN FIRM savršen izbor za one koji žele prirodni jastuk proizveden u humanim uslovima koji će im pružiti kvalitetan i udoban san, stabilnu podršku i higijensku održivost na dugi niz godina.

Jastuk ARCTIC SHIELD

Trokomorni jastuk od ekskluzivnog perja i paperja arktičke Eider patke 

Uz ARCTIC SHIELD jastuk uživaćete u prirodnoj ispuni od perja i paperja arktičke Eider patke, uz dodir najfinijeg pamučnog batist omotača koji će vam pružiti vam neuporedivu udobnost i kvalitet sna kakav koji zaslužujete. Upotpunite svoju spavaću sobu ovim vrhunskim proizvodom koji će vas nagraditi komforom i prirodnim luksuzom.

EFD BY SCHLARAFIA | KORAK DALJE ZA ONE SA ISTANČANIM UKUSOM

Osim što našu kompaniju odlikuje dugogodišnja tradicija u proizvodnji (Šlarafija traje preko 90 godina), našu proizvodnju karakterišu i:

  • Gotovo isključivo ručna proizvodnja
  • Kvalitet i transparentnost
  • Fleksibilnost i individualnost u proizvodnji
  • Proizvodnja po principu „made to order“, bez lagerovanja gotovih proizvoda

 

KORAK PO KORAK DO KVALITETA

Kako izgleda proces obrade sirovine Kako izgleda proces obrade sirovina za potrebe EFD kolekcije:

  1. Pretčišćenje sirovina – mašina za prečišćenje razdvaja prljavštinu i drugi otpadni materijal od perja i paperja;
  2. Pranje specijalnim sapunom i centrifugiranje (70–100 kg perja i paperja);
  3. Sušenje na 130° C čime se ubijaju sve bakterije;
  4. Hlađenje – uklanja finu prašinu i vraća paperje na normalnu temperaturu;

Razvrstavanje u kategorije – sortiranje pomoću 3 komore koja odvaja materijale različitih nivoa kvaliteta pomoću strujanja vazduha (najlakši idu u poslednju komoru, najteži u prvu). Različita jačina protoka vazduha omogućava sortiranje prema različitim karakteristikama kvaliteta.

ISPUNA | PAŽLJIVO PROBRANO PERJE I PAPERJE RETKIH PTICA SA SEVERA 

Najvrednije perje i paperje je ono od  severnih ptica koje žive u arktičkoj klimi. Što je teža (hladnija) klima u kojoj guska/patka živi to je veći kvalitet pera. Mi smo u Šlarafiji upotrebili ovu evolutivnu kreaciju prirode i iskoristili je da obezbedimo beskompromisnu udobnost i toplu ušuškanost u svim godišnjim dobima.

Pročitaj više

DA LI JE SVAKO PERJE I PAPRJE ISTO? U ČEMU JE RAZLIKA IZMEĐU PERADI RAZLIČITIH VRSTA PTICA?

Na tržištu ćete naći najrazličitije proizvode od perja i paperja i oni se razlikuju u kvalitetu ispune, međutim najvažnije stvar oko koje svako treba da se upita jeste poreklo perja i papreja. Mnogi proizvodi sadrže recikliranu perad, ali ipak najveći broj njih ispunjeno je perjem ptica iz Kine koje se uzgajaju na neetički način, žrtvuju se mlade ptice  čije se perje nije potpuno razvilo i gde ne postoji kontrola kvaliteta.

VRSTE PERADI U EFD BY SCHLARAFIA PROIZVODIMA

Polarne guske i patke – najvrednije je paperje severnih ptica koje žive u arktičkoj klimi. Paperje guske koje se koristi je bele i sive boje. Što je teža (hladnija) klima u kojoj guska/patka živi to je veći kvalitet pera.

ZEMLJE POREKLA

Kanada, Mađarska, Italija, Severna Nemačka, Island, Danska, Finska i Norveška

EIDER PATKA | Arktička patka živi na područjima  obala Severne Evrope, Aljaske i istočog Sibira. Razmnožva se na Arktiku, ali kolonije najviše formira južnije. Dobar je letač i može da razvije brzine do 114km/h. Ženke se gnezde blizu vode, oblažući gnezda paperjem sa svojih grudi što potvrđuje moćna termoizolacona svojstva ove tvorevine. Paperje Eider patke je izuzeto cenjeno jer se teško prikuplja. Sakupljanje se odvija isključivo nakon napuštanja gnezda čime se ne ugrožava ptica i mladunci i zbog toga je toliko dragoceno. 

KANADSKA GUSKA | Ptica karkteritičnog crnog vrata koja naseljava potručja Severne Amerike. Prisutna je i u urbanim sredinama i smatra se invazivnom pticom. Kanadske guske su zaštićene od lova i hvatanja van određenih sezona lova kao i u Sjedinjenim Državama Zakonom o sporazumu o pticama selicama. Peperje divljih gusaka se smatra najsuperiorinijim izolatorom jer ima najveću moć ispune. Uzgajanje ove guske u svrhu proizvodnje mesa i perja je strogo regulisano odredbama i zakonima koji su međunarodno usklađeni. 

MAĐARSKA GUSKA | Guske koje se uzgajaju u Mađarskoj poznate su po svojoj veličini i gustoj peradi, što rezultira visokokvalitetnim i obimnim klasterima paperja. Klasteri paperja odgovorni su za izuzetnu mekoću i punoću jastuka i jorgana koji su punjeni mađarskim paperjem.

RAZLIKA IZMEĐU PRIRODNOG I RECIKLIRANOG PAPERJA

Paperje se prikuplja, sortira, skladišti, proverava, vadi iz postojećih navlaka, odvaja se perje od paperja (separacija) pere, suši i steriliše, proverava kvalitet, stara navlaka se pretvara u netkane izolacione sisteme  a slomljeno paperje se pretvara u đubrivo. Oštećeno paperje se takođe reciklira u patentiranom procesu. Bogato je organskim azotom, biorazgradivo, bez mirisa. 

Tako dobijeno organsko đubrivo je 100% prirodno, pogodno za organsku poljoprivredu. Osim što je bogato azotom i neutralnim PH, dugotrajno je efikasno. 100% reciklirano paperje se proizvodi u Sjedinjenim Američkim Državama, Aziji, Evropi. U poređenju sa prirodnim paperjem ne postoji nikakva razlika u kvalitetu i dugotrajnosti. 

NAVLAKA | BATIST PAMUK – LAGAN KAO NAJFINIJE (PA)PERJE 

Za izradu spoljnih navlaka proizvoda iz EFD by Schlarafia ekskluzivne kolekcije jastuka i pokrivki od perja i paperja retkih ptica sa severa koristimo isključivo najfiniji batist pamuk. 

Lakoća i prozračnost batist materijala ne kompromituje prirodna svojstva koja ispune jorgana i jastuka od najfinijeg perja i paperja pružaju. Dodatne prednosti batist tkanine uključuju udobnost i prozračnost, jer je tkanina sposobna da dobro apsorbuje vlagu i omogući protok vazduha kroz nju.

BLOG | EFD STORIES by Schlarafia