RAZLIKA IZMEĐU PENASTIH I DUŠEKA SA ŽIČANIM JEZGROM:

POSTOJI LI „ISPRAVAN“ I „POGREŠAN“ IZBOR?

​Jedna od najčešćih dilema sa kojima se kupci dušeka susreću jeste „sukob“ tradicionalnih dušeka sa žičanim jezgrom i modernih izrađenih od pene. U donjem tekstu Schlarafia vam iznosi sve prednosti i nedostatke u obe kategorije, nepristrasno i bez favorizovanja bilo koje opcije. Cilj nam je da svojom stručnošću i znanjem koje smo sticali preko 80 godina budemo vama od koristi i na taj način olakšamo izbor i razrešimo nedoumice.

Dušeci su tokom novije istorije pretrpeli značajne promene od kojih neke jesu bile dobre, ali je većina promovisana kao trend, ne iz dobrobiti za korisnika već za proizvođače. Pojava penastih dušeka koji su preplavili tržište i potisnuli tradicionalne utemeljena je na dva osnovna razloga: sintezi i implementaciji polimera šireg spektra svojstava (nosivosti, elastičnosti, gustini, mekoći, vazduhopropusnosti) i tehnološkom pojednostavljenju proizvodnog procesa. Ovo prvo znači da se na tržištu danas zaista mogu naći superiorni penasti slojevi (uvek pitajte za poreklo sirovine); međutim, naše proizvođačko iskustvo govori da sve vrste pena najbolje ispoljavaju svoju svrhu kada se stavljaju u komforne slojeve, a da se za srce dušeka koristi žičano jezgro.

ZAŠTO DAJEMO PREDNOST DUŠECIMA SA ŽIČANIM JEZGROM?

Zapravo i ne dajemo, osim ako ne govorimo o Schlarafia patentiranom ručno rađenom jezgru. O prednostima inovativnog sistema ručnog pletenja opruga jedinstvenim za Schlarafiju možete pročitati ovde, a njegove prednosti su:

  • jezgro povećane gustine, što podrazumeva bolju potporu kičmenom stubu, dobru gibljivost podloge, udobnost za velike i male zglobove bez neprijatnog „propadanja“;
  • zbog specijalnog načina vezivanja opruga ovo jezgro pokazuje izuzetnu izdržljivost i dugotrajnost;
  • jezgro se ponaša kao veliki meh za vazduh, zbog čega se njegovo strujanje kroz postelju nesmetano odvija i u tom smislu su madraci sa žičanim jezgrom neprikosnoveni u vazduhopropusnosti;
  • kod odraslih osoba naglašene telesne konstitucije, kao i u slučaju bračnih postelja gde spavaju dve osobe, jedini smisleni izbor su „teški“, tj. solidni dušeci sa pravom potporom;
  • najkvalitetnije pene nisu zaobišle dušeke sa žičanim jezgrom, samo su smeštene u komforne slojeve.

U KOJIM SLUČAJEVIMA JE DOBRO IZABRATI PENASTI DUŠEK?

Penasti dušeci nastali su kao rezultat uprošćavanja proizvodnog procesa i potrebe za olakšanim transportom. Zamislite Schlarafijin ručno rađeni dušek, čije jezgro majstor plete skoro sat vremena, na koji se kasnije nadodaju brojni slojevi do finalnog proizvoda koji je u slučaju recimo modela King u bračnoj dimenziji težak preko 70kg! To je svakako „neisplativo“ za proizvođača koji, poput nas, još besplatno isporučuje ovog „teškaša“ u sâm krevet korisnika, zahvaljujući snažnim rukama naših momaka iz dostave. Jasno je da je era penastih dušeka pre svega za zadatak imala da se takvi artikli što pre proizvedu i isporuče, a njihove manjkavosti bile su prikrivane osporavanjem žice koja je korišćena u njihovim prethodnicima.

Iako postoji niz prednosti klasičnih nad modernim dušecima, postoje situacije u kojima mi rado savetujemo kupovinu dušeka izrađenih od pena, uz jednu vrlo važnu opasku: pene moraju biti proizvedene u tzv. „open cell“ tehnologiji koja omogućava protok vazduha, a uz to je poželjno da budu najviše nosivosti, da slojevi različitih pena budu pametno osmišljeni tako da najsolidnije pene čine „jezgro“, a pene drugih performansi podešavaju udobnost prema individualnim potrebama. Treba imati u vidu da nisu sve pene istog kvaliteta, iako nose u sebi isti naziv (npr. HR = High Resiliance, memory, supersoft…), pa prilikom kupovine obavezno pitajte o poreklu pene.

Kada je praktično kupiti penasti dušek?

  • U situacijama kada to nije trajno rešenje (kupovina za podstanarski stan, oročeni period stanovanja, privremeni krevet koji će biti zamenjen drugim dimenzijama, gostinske sobe, vikendice)
  • Kreveti za malu decu, naročito ako se radi o privremenim rešenjima, krevet fiokama, krevetima na sprat. Ovi dušeci su pre svega laki za manipulaciju i u svim situacijama gde se često menja posteljina, gde postoje izlivi tečnosti, znojenja itd, uvek je dobro imati nešto lako za okretanje
  • Kreveti za stare ljude
  • Kreveti koji nemaju adekvatnu dubinu za viši dušek
  • Turistički objekti u koje se smeštaju deca, hosteli, starački domovi, vrtići, đački i studenski domovi itd.

U donjoj tabeli predstavljene su pojednostavljene prednosti i nedostaci ove dve grupe dušeka: