GDE SVOJE MISLI SLAŽETE?

Kada nežno spuštamo na njega glavu, spuštamo i prenosimo mu naše misli. On sanja zajedno s nama, upija naše probleme, snove, energiju… ublažava mirne i nemirne pokrete glave, kako se ne bismo probudili, on je nekako čuvar našeg sna, ali i zdravlja. Jastuk.

Veliki, više malih, mekani, tvrdi, anatomski… izbor je veliki i svaki je dobar koliko nama, našem vratu i glavi odgovara. Takav je, ustvari, najbolji jastuk za spavanje. Različite kulture imaju različite navike u spavanju, pa i korišćenju jastuka. Japanci tradicionalno spavaju na dušecima i jastucima od presovanog platna, koji su izuzetno tvrdi za nas „osetljive Evropljane“, koji smo navikli da nam i dušeci i jastuci budu mekani. Sve do momenta dok se ne javi problem, bol u vratu. Tada taj, do juče nekom nebitan deo opreme za spavanja, postaje izuzetan, ključan.

Posednjih godina, pojavili su se jastuci sa memorijskom penom, koji su se, za ljude sa problemima u vratu, pokazali kao najbolje rešenje. NASA je svoj patent ugradila u jastuke i jorgane i pomerila granice. Naravno, ovakvi jastuci nisu nimalo jeftini, pa ukoliko ne postoji problem s vratom, ljudi ne vide razlog zašto bi za ovakav jastuk dali više novca nego za neki drugi. Samo oni koji imaju ovakve jastuke mogu da objasne zašto.

U ekspanziji bio, organic i eko proizvoda, pojavili su se i jastuci punjeni heljdom, raznim mešavinama trava… Ali svako ko ima to iskustvo reći će vam: “Da su naši preci mislili da je seno dobro za jastuk, ne bi se mučili oko perja i vune… čime su nekada jastuci bili najčešće punjeni.”

Danas, najčešće možemo naći jastuke punjene poliesterskim šupljim vlaknom. Malo zahtevniji i probirljiviji odlučuju se za anatomski jastuk, punjen livenom perforiranom lasteks penom koja je izuzetna za vrat, dok oni koji uživaju vazdušastim i mekanim biraju jastuk punjen guščjim perjem i paperjem.

Za koji god da se odlučite da na njemu sumirate misli, trudite se da birate onaj koji ima spoljašnju navlaku koja se skida i može da se opere. Jastučnica neminovno upija naš dah, znoj, mirise iz kose, kreme, vlagu s lica… propuštajući na navlaku jastuka. Sve ovo ide u prilog mikroorganizmima, mirisima koji mogu da se usele u naš jastuk. Zato je jastuk sa spoljšnjom navlakom definitivno kvalitetniji za naše zdravlje, a ne samo vrat.

Verujem da će sledeći izbor vašeg „najboljeg jastuka za spavanje“ biti mnogo detaljniji, svesni činjenice da na njemu vaša glava odmara, a nekada i u paru mašta.

Šlarafija jastuci