Poređenje osobina džepičastog i Schlarafia ručno rađenog jezgra Schlarafijinog projektnog tima

Ručno rađeno opružno jezgro – Schlarafia sistem
Patentirano: 2010. Dejan Kapetanović, Srbija
(Bonel opruge i jezgro patentirao je 1889. američki preduzimač Eliot M. Bonel)

Tehničke karakteristike:

 • Izrađuje se od opruga tipa Bonel, oblika peščanog sata sa gornjim i donjim prstenom prečnika Ø84mm i tri navoja između njih, visine H-14cm, koje su izrađene od čelične karbonizirane žice debljine Ø2,2mm.
 • Bazirano je na patentiranom, ručnom povezivanju Bonel opruga jedne za drugu u takozvane „dvojke“ koje se raspoređuju u mrežu koja čini formu jezgra, a zatim se opet ručno povezuju čeličnom spiralom žicom promera Ø1,4mm.

Osobine i svojstva:

 • Ručno rađeno jezgro predstavlja čvrstu, uvezanu, gibljivu konstrukciju i osnovu za dušek čiji je najvažniji deo.
 • U poređenju sa standardnim opružnim jezgrom tipa Bonel krasi ga za 30% veći broj opruga po jedinici površine (156/m2:120/m2).
 • Svaka opruga je u gornjem i donjem prstenu povezana sa okolnim na 4 tačke, čime se sile pritiska mnogo efikasnije raspoređuju prenošenjem na veću površinu.
 • Patentom zaštićeno, unikatno, tradicionalno ručno rađeno jezgro.

Prednosti:Mane:
Velika nosivost (dobra podrška telu)Površinsko prenošenje vibracija nastalih pokretom (relativizuje se bogatstvom slojeva preko jezgra)
Dugotrajnost (15 i više godina)Determinisanost ka tvrđim dušecima
Povećana čvrstina i tvrdoćaTežina dušeka
Bolja aeracija – bolja prozračnost

Opruge u džepovima – džepičasto opružno jezgro
Patentirano: 1899. Džejms Maršal, Kanada

Tehničke karakteristike:

 • Izrađuje se od opruga koje imaju ravan valjkasti oblik, najčešće jednakog prečnika gornjeg i donjeg prstena, kao i svih navoja između. Prečnik opruge najčešće je Ø50mm ili Ø60mm.
 • Opruge su izrađene od čelične karbonizirane žice raznih debljina (debljina žice određuje tvrdoću i nosivost); najčešće se upotrebljavaju žice debljine Ø1,6mm i Ø1,8mm.
 • Visine opruga takođe variraju, najčešće su 14, 16 i 18cm; u zavisnosti od visine opruge varira i broj navoja između gornjeg i donjeg prstena.
 • Svaka pojedinačna opruga zatvara se u tekstilnu vrećicu – džep u sabijenom, napregnutom stanju. Nizovi opruga u džepovima spajaju se međusobno u formu jezgra lepljenjem u središnjem delu džepa.

Osobine i svojstva:

 • Džepičasto opružno jezgro predstavlja super gibljivu i prilagodljivu konstrukciju i osnovu za dušek.
 • Dobra nosivost postignuta je velikim brojem opruga po jedinici površine (najčešće 285/m2)
 • Vrhunska gibljivost i prilagodljivost postignuta je time što se svaka opruga pod pritiskom giba nezavisno od drugih zato što opruge nisu međusobno spojene u gornjem i donjem prstenu.

Prednosti:Mane:
Velika nosivost (dobra podrška telu)Kraći predviđeni rok trajanja dušeka zbog nemogućnosti da se kombinuje sa protektivnim slojevima čime se potire „tačkasta“ prilagodljivost.
Super gibljivost, takozvana „tačkasta“ prilagodljivostDeterminisanost ka mekšim dušecima.
Velika manipulacija proizvođača tehničkim karakteristikama zbog obilja mogućnosti u smislu upotrebe žice manje debljine, ugradnje opruge veće visine sa manjim brojem navoja, ugradnjom manjeg broja opruga sa tehnikom lepljenja vrh-dno itd.
Onemogućena aeracija, odnosno svedena na minimum.
Rizik od odlepljivanja i odšivanja

Složićemo se da su u pitanju dva potpuno različita jezgra. Iako je oborena popularnost oba jezgra zbog pojave novih tehnologija u izradi i masovnoj proizvodnji penastih dušeka, džepičasto i ručno rađeno jezgro svakako pokazuju svoj kvalitet i postojanost na tržištu.