POSTELJINA I UŽIVANJE NA PRVO SPAVANJE

Kažu da „odelo ne čini čoveka, ali da ume dosta da kaže o njemu“, a mi u Šlarafiji kažemo da: kvalitetan krevet, sa ručno radjenim dušekom i kvalitetnim jastukom, kompletnim čini tek njegovo odelo – posteljina!

Već smo pisali više puta koliko i zašto je dobar san najbolja investicija u svoje zdravlje. Koliko može da poboljša naš kvalitet života, produktivnost, spreči starenje pre vremena… Ali za dobar san nije samo presudan kvalitetan dušek ili jastuk prilagodjen našim potrebama, već odredjenu zaslugu ima i posteljina. Jeste da je mnogi, pogotovu pripadnice ženskog pola, dozivljavaju kao ukras u spavaćoj sobi, ali ona je i više od toga. Zašto? Pa krenimo redom…

 

Odabir adekvatne boje, dezena

Boje definitivno utiču na naše raspoloženje. Svako ko je imao iskustva sa odabirom boja za svoje prostorije, čuo je verovatno preporuku da topliji tonovi nisu za spavaću sobu. Za nju su malo smireniji i hladniji tonovi jer se u njima podstiče opuštanje, razmišljanje, mir. Kako posteljina svojim dezenom bitno dominira prostorom oko vas, u krevetu, birajte uvek boju koja ne iritira svojom intenzivnošću. Dezen koji nema previše šarenila, ima manje crvene boje (poznato je da crvenu i žutu posteljinu retko gde možete naći upravo iz ovih razloga) i koji svojim linijama ne narušava vaše misli. Koliko god dušek bio kvalitetan, ako je posteljina uznemirujućih boja, nećete moći lako u san. Ovo je veoma bitno za odabir dečijih posteljina, je tu roditelji često greše i biraju intenzivne boje. Dete, kao i odrastao čovek, reaguje i teže zaspi uz takve dezene.

 

Važnost materijala

Materijal od kog je posteljina sašivena je možda i najvažnija stavka na koju treba obratiti pažnju. Činjenica je da ona najviše utiče na njenu cenu, ali ovo je investicija u kvalitetan san. Možemo imati i ručno radjeni dušek i jastuk od memorijske pene, ali ako je posteljina od veštačkih, sintetičkih materijala, koji ne dišu, ne upijaju vlagu i toplotu s našeg tela, budićemo i otkrivaćemo se u toku noći. Kosa i lice na takvom jastuku ujutru će biti „upareni“. Koliko god dezen bio prelep, ako je posteljina 100% od veštačkog materijala, nije adekvatna. Čuvena satenska posteljina jeste lepa, sexy, ali svako ko je ima ili je spavao u njoj zna koliko koža u njoj ne diše, koliko je „hladna“ i da je više letnji ukras, nego što je funkcionalna. Zato je najbolje birati posteljinu od prirodnih, čistih materijala ili mešavina, materijala koji imaju mogućnost da se prilagode našem licu i telu tokom noći, sprovode toplotu, održavaju temperaturu, upijaju znoj i ništa manje važno, ne izazivaju alergije, što je čest slučaj kod veštačkih materijala. Pamuk, svila, lan, svileni ili pamučni damast, frotir… Postoji dovoljno veliki izbor prirodnih materijala, da sebi i svom telu možemo da poklonimo taj kvalitet u poslednjoj trećini dana.

 

Veličina posteljine

Da, deluje da se podrazumeva da veličina treba da prati dimenzije kreveta, ali ova dilema često se javlja prilikom kupovine posteljine. Kada znamo dimenzije, nije problem, ali… kada želimo da nekome za poklon kupimo posteljinu, bolje i pitati nego rizikovati. Sa jastucima je isto, postoje nekoliko standardnih dimenzija na tržištu. Medjutim, nama treba ona koja odgovara našem jastuku. Prevelika jastučnica se zaroza i deluje preizgužvano. Kratak čaršav takodje, postane gomila u toku noći. To ljude nervira i budi. Neki ga i zatežu tokom noći par puta. Zato domaćice često kažu da je pored mašine za veš, donji čaršav sa lastikom drugo revolucionarno otkriće za domaćinstvo.

 

Veličina posteljine, njen sastav, miris omiljenog omekšivača, boja… to je naša komfor zona u kojoj se tih par sati osećamo prelepo. Ona je tu da spavanje bude lako, nesmetano i da pomogne da udobnost dušeka i jastuka prenese na naše telo, vrat i glavu. Jedna od mojih „sitnica koje život znače“ je upravo san u tek promenjenoj posteljini. Taj osećaj čistog, glatkog i mirisnog zaista opusti telo i misli u trenutku.

Pronadjite i Vi svoju omiljenu boju i materijal u kom ćete sebi ulepšati par momenata pred san. Život je, inače, niz momenata.

Šlarafija posteljine – uživanje na prvo spavanje!