SONJA KAPETANOVIĆ, DIREKTORKA MARKETINGA U SCHLARAFIJI ZA TS GOVORI O LJUDSKIM VREDNOSTIMA KAO OSLONCU U SAVLADAVANJU POTEŠKOĆA IZAZVANIH VIRUSOM COVID-19

UZDIGNUTE GLAVE, POGLEDA USMERENOG UNAPRED I SRCA PUNOG VERE U LJUDE – OSNAŽUJEMO SE PRED IZAZOVIMA

Jasno je da pitanje opstanka biznisa zamenjeno pitanjem opstanka kredibiliteta skrajnuvši fokus sa profesionalnih kompetencija na etiku poslovanja. Teška vremena zahtevaju hrabre odluke. U tome lično nalazim i iskru radosti, jer nam je data prilika da se u izmenjenom ambijentu pozicioniramo i na osnovu vrednosti koje je svako od nas postavio kao vodilju mnogo pre početka pandemije Covid19. Stoga dilema pred kojom su se menadžeri našli – spašavamo li profit ili ljude, samo naglašava put prema kojem smo zapravo svi odavno opredeljeni. Ono što dodatno otežava istrajnost u našim izborima jeste činjenica da nismo svi jednako pogođeni novonastalim okolnostima, pa razumevanje ipak treba tretirati kao dvosmernu ulicu u kojoj kretanja imaju različitu dinamiku.

NA KOM SMO PUTU BILI KADA JE KOVID SPUSTIO RAMPU?

Schlarafia kao porodična kompanija koja je svoje poslovanje izgradila na višedecenijskom poverenju građanstva poslednjih godina je uzela aktivno učešće i u B2B segmentu, naročito u HORECA oblasti, odakle dolazi veliko interesovanje za našu vrhunsku opremu za spavanje.

Većina domaćih hotelijera orijentisana je ka našim proizvodima na bazi ličnog korisničkog iskustva. Međutim, uprkos izraženom poverenju i opredeljenosti prema Schlarafijinom programu za kućnu upotrebu, primetan je nedostatak svesti o značaju kvalitetne i higijenski održive postelje kao važne prednosti hotelske ponude.

Stoga smo preuzeli na sebe odgovornost da ne budemo samo proizvođači i ponuđači usluga opremanja turističkih objekata, već i edukatori koji će pravilnim savetima i uputstvima ukazivati na važnost zanavljanja i svrsishodnog izbora hotelske postelje. Kada je već postalo izvesno da će se turistički objekti u većim gradovima koji su se pretežno oslanjali na goste iz inostranstva suočiti sa najizazovnijom godinom, desio se (ne)očekivani obrt u korist malih turističkih domaćinstava.

Svesni njihove nepripremljenosti na nalet zahtevnije klijentele koja je zbog restrikcija u putovanju svoje odmore orijentisala na lokalne destinacije, potrudili smo se da im budemo podrška.

KAD DOMAĆI PODRŽAVAJU DOMAĆINE

Vrlo brzo smo uvideli da nama niko neće pomoći i da podrška mora doći od nas samih. Ohrabrenje smo prvo osigurali unutar naše firme čineći sve da pružimo sigurnost porodicama naše zajednice, a zatim smo kreirali projekat koji je trebalo da proširi #viruspodrške na sve kojima je poslovanje ugroženo. Stoga smo pod projektom „Domaći podržavaju domaćine“ kreirali poseban program dušeka i opreme za spavanje namenjen širokom rangu turističkih objekata, počev od malih etno domaćinstava, vinarija, smeštaja apartmanskog tipa do velikih hotela različite kategorizacije. U ovoj ideji objedinili smo i stavili na raspolaganje sva naša znanja o kriterijumima izbora kvalitetne krevetnine, osmislili prikladne etikete i konačno prilagodili komercijalne uslove tako da to zaista bude prava podrška. U prilog našoj akciji nadovezao se i IPARD 7 program za podsticaj poljoprivrednih gazdinstava u svrhe razvoja turizma pa smo zainteresovane domaćine upućivali i na ove dostupne izbore finansiranja.

KADA USMERITE PAŽNJU NA LJUDE VIDEĆETE KAKO KOREN NAJČVRSTIJIH VEZA DAJE SVOJE ZELENE IZDANKE

Analizirajući protekli period, ne možemo se pohvaliti finansijskim uspehom, rastom prometa i ostvarivanju poslovnih planova zadatih početkom 2020. Međutim, iako nismo ostvarili planirano, dobili smo mnogo toga neplaniranog. Stvorili smo i učvrstili veze sa turističkim sektorom, zasnovanim na ljudskom momentu i prepoznavanju vrednosti na kojima počiva misija i vizija Schlarafije i utemeljili partnerstvo na dugi niz godina. Ako uspete da zadržite ljudskost u neizvesnosti, da držeći se za ruke zajedno hodate po ledenoj pokorici, lako ćete kasnije trčati po cvetnom proplanku. Jer na kraju – i ovo će proći i pobednik će biti čovek, onaj koji je podrška drugom čoveku!